Zlatý retrívr




Zlatý retrívr


Podle standartu FCI.


Původ: Byl vyšlechtěn v průběhu 19. století ve Velké Británii, když vzrostla poptávka po nádherných sportovních plemenech -k dohledání a přinášení zvěře lovci. Jeho zvláštní schopnosti jsou využívány při různé práci.Zlatí retrívři se najdou po celém světě, jak pomáhají tělesně postiženým a nemocným lidem v jejich každodenním životě. Nejpřitažlivější vlastností zlatého retrívra je jeho velkoduchá povaha a nikdy neobtěžuje svojí společností.


Celkový vzhled:Symetrický, vyvážený, statný,vyrovnaného pohybu, má laskavý výraz.



Charakteristika:Poslušný, inteligentní a vyjadřuje přirozenou pracovní schopnost.


Povaha:Laskavý, přátelský, důvěřivý.







Výška: pes- 56-61 cm
fena- 51-56 cm


Hmotnost: 27-36 kg


Stavba těla: hlava-lebka-Vyvážená a dobře stavěná, lebka široká, bez hrubých rysů, dobře sedí na krku, čenich je dobře
vyvinutý, široký a hluboký. Délka nosní části je přibližně rovna délce části lebeční, nos je černý.


oči- Temně hnědé, dobře posazené do stran, tmavá víčka.


morda-Silné čelisti, které mají dokonalý, pravidelný a úplný nůžkový skus, to znamená, že horní řezáky těsně překrývají spodní řezáky a rostou rovně s čelistí


uši-Střední velikosti, zavěšeny přibližně v rovině očí.


trup-Vyvážený, dobře svázaný, hrudník je prostorný a hluboký. Žebra dlouhá, pružná, hřbet pevný, rovný.


ocas-nasazen a nesen podél zádě do výše hlezen, bez kadeře na špičce.


končetiny-přední (hrudní)-Jsou rovné s dokonalým kostěným podkladem, ramena dobře přiléhají, má dlouhé lopaky se stejně dlouhým ramenem, což hrudní končetiny umisťuje pod tělo.Loketní klouby jsou pevné.


zadní (pánevní)-Bedra s končetinami jsou silná a svalnatá, dobře utvářená stehna a lýtka, dobře zaúhlené kolenní klouby. Hlezna jsou rovná. Při pohledu zezadu se nevytáčejí ani dovnitř ani ven. Zásadně nežádoucí je kravský postoj.


tlapy-Kulaté kočičí.



Pohyb:Živý a energický. Pohyb hrudních i pánevních končetin je přímý a pravidelný. Krok je dlouhý bez náznaků nepravidelného pohybu hrudních končetin.


Osrstění:Hladké nebo mírně zvlněné s dobrou podsadou, nepropustnou pro vodu.







Zbarvení:jakýkoliv odstín zlaté nebo krémové, nikdy ne červené či mahagonové. Několik bílých chloupů je přípustných pouze na podhrudí.


Původní využití:lovec a přinašeč vodního ptactva.


Dnešní využití:společník a pes pro tělesně postižené.


Specifické problémy:dysplázie kyčelních kloubů-ačkoli je částečně dědičná, její vznik může podnítit také nadváha či přilíš náročný výcvik ve štěněčím věku. Příznaky dysplázie zahrnutí tuhnutí svalů a potíže při vstávání. V mnoha případech při chůzi psi krátce poskočí, aby zmenšili bolest. Vyšetření dysplázie kyčelního kloubu různého stupně je prováděno rentgenologicky na doporučení veterináře či chovatelského klubu.
kyčel bez dysplazie
















kyčel s dysplazií















hluchota-nebývá u starších retrívrů neobvyklá. Artritické změny va středním uchu a na přenosových nervech do mozku mohou způsobit jejich postupné znehodnocení. Naštěstí jsou zlatí retrívři schopni slušně se naučit posunkovou řeč.


zánět kostí a chrupavek-Je to stálečastěji diagnostikovaná nemoc, při které odumírají chrupavky v kloubech. Je známa především u velkých plemen a zpočátku se obvykle objevuje u štěňat ve věku 4-8 měsíců. Může se projevit na kterémkoli kloubu, u zlatých retrívrů pak nejčastěji v lokti, kde vede k bolestivému poškození, následovaném v pozdějším věku artritidou. Příčinnými faktory jsou dědičné vlohy, hormonální nevyrovnanost, špatná skladba potravy, namáhavý výcvik a rychlost růstu. Léčení předpokládá rentgenové vyšetření a často i chirurgický zásah.


zánět tlustého střeva-Zlatí retrívři jsou více než průměrně náchylní k výskytu kolitidy, bakteriální choroby tlustého střeva, často způsobené jídlem. Vzrušiví psi často trpívají průjmem-s křečmi a případně s krví-a mohou často zvracet. Léky doporučené veterinářem a přísná dieta však mohou tento problém odstranit. Nejlepší prevencí je čerstvá strava.


dědičné choroby očí-zlatí retrívři jsou ohroženi dvěma dědičnými očními chorobami, které mohou vést až ke slepotě:ZÁKALEM a PROGRESIVNÍ ATROPIÍ.

Oficiální zkratka v ČR:GR


Anglický název:Golden retriever



Číslo standartu:111


Skupina: 8- Přinašeči, slídiči a vodní psi.




poznámka:Psi musí mít dvě zřetelně normální varlata, zcela sestouplá do šourku.

Pro výcvik Zlatého rerívra je vhodné pletené výcvikové vodítko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Problémista

Otrokyně

Velitelova manželka